AVSOMAT
Observarea robotizată a stelelor variabile

Fotometria stelelor variabile cu senzor CCD are avantaje indiscutabile față de observarea vizuală: poate fi aplicată la stele mai palide, asigură documentarea rezultatelor grație fișierelor cu imagini și asigură o precizie mai bună cu un ordin de mărime.

Productivitatea fotometriei cu CCD, folosind un instrument de amatori, este relativ scăzută din cauza timpului necesar pentru a obține, stoca și apoi reduce imaginile. De regulă, reducerea imaginilor cuprinde: identificarea vizuală a stelei variabile prin compararea cu o hartă (de exemplu o hartă aavso), măsurarea fluxului de lumină primit de la steaua variabilă și de la stelele de referință (standard) și estimarea magnitudinii stelei variabile. Ulterior se înregistrează observația, de exemplu prin introducerea datelor în formularul web al AAVSO.

AVSOMAT este un proiect care își propune automatizarea identificării și masurării (fotometrice a) stelelor variabile pe imaginile digitale (CCD). Proiectul constă în implementarea unei comenzi Linux, avsomat care primește ca argumente numele unei imagini fits și al unei hărți electronice (un alt fișier, vezi mai jos) de identificare a stelei care se presupune că se afla pe imaginea respectivă. avsomat produce un raport de observație aavso sub forma unei linii de text. Opțional, programul poate produce și o imagine cu steaua variabilă și stelele de referință așa cum crede că le-a identificat, pentru verificarea de către observator.

Harta electronică este un fișier cu descrieri ale stelelei variabile, ale stelelor de referință și ale stelelor destinate orientării, care se folosesc pentru identificarea câmpului. Un exemplu se poate vedea mai jos. Harta electronică mai este denumită și ``rețetă'', motiv pentru este un fișier text cu extensia .rcp (de la engl. recipe).

Descărcare. Sunt disponibile următoarele fișiere:

Instalare și utilizare. avsomat merge în Linux. Descărcați arhiva avsomat, dezarhivați-o și faceți make executabilul:

tar xvzf avsomat-1.0-src.tgz
cd avsomat
make

Apoi descărcați fișierele rcp, faceți un subdirector, de exemplu rcp și dezarhivați-le acolo:

mkdir rcp
cd rcp
tar xvzf ../rcp-22dec2003.tgz
cd ..

Apoi, descărcați un exemplu, să zicem RZ-HER de mai sus, și încercați-l, de exemplu:

gzip -d rzher.fits.gz

./avsomat -Przher.eps -NZZZ rzher.fits rcp/rzher.rcp

Această comandă ar trebui sa producă un raport aavso de o linie pe terminalul dvs. Acest raport este de genul care ar putea fi trimis la observations@aavso.org. Exemplele noastre au fost raportate deja.

În general, pentru ca totul sa funcționeze, trebuie să aveți fișierul default.cxr în directorul curent (din care dați comanda). Această formă a liniei de comandă folosește biblioteca lui Radu, libccd, distribuită odată cu avsomat, pentru a extrage din imagine pozițiile stelelor și pentru a efectua fotometria acestora. Alternativ, puteți folosi sextractor un program liber pe care trebuie mai întâi să-l descărcați și să-l instalați. După care puteți rula comanda:

sex rzher.fits ; avsomat -Przher.eps -NZZZ -Ctest.cat rzher.fits rcp/rzher.rcp

Comanda sex va crea fișierul test.cat care este ulterior folosit de avsomat.

Folosiți opțiunea -N pentru a insera codul dumneavoastră de observator aavso (în loc de "ZZZ"). Folosiți opțiunea -P pentru a obține o ilustrație a modului în care au fost detectate și măsurate steaua variabilă, stelele de referință și stelele de orientare.

Imagine, produsă cu opțiunea -P, pentru verificarea identificării stelei dintr-unul din exemplele de mai sus (RZ HER). Punctul roșu este RZ-HER, punctele albastre sunt stele de referința pentru fotometrie, punctele negre sunt alte stele din câmp iar marcajele maro sunt stele din harta electronică cu etichetele lor (care sunt ultimele 4 cifre din identificatorul GSC-1).

Apelurile de mai sus folosesc stele de referință extrase manual din hărțile AAVSO. Începând cu versiunea 1.1 a avsomat puteți reduce stele variabile cu referințe din catalogul Tycho-2. Pentru aceasta, trebuie să includeți opțiunea -t în comanda avsomat și una din rețetele (hărțile electronice) noi. Cu opțiunea -tj referințele sunt corectate din banda VT în banda V-Johnson corespunzătoare filtrelor vizuale folosite în mod curent în fotometria stelelor variabile.

Începând cu avsomat V1.2 puteți genera automat, pentru fiecare observație, o pagină web care conține o descriere detaliată a metodei folosite și a rezultatelor obținute prin fotometrie. Aceasta se face cu o colecție de funcții în limbajul de programare CommonLisp, numită avswork.lisp și distribuită împreună cu avsomat 1.2. Este necesară oarecare familiaritate cu limbajul Lisp.

Pentru a instala avswork editați fișierul avswork.lisp modificând pathname-urile de la începutul său. Apoi lansați mediul CMU-Commonlisp cu comanda lisp sau si mai bine pornind emacs si dând comanda:

M-x cmulisp

Încărcați avswork cu:

(load "src/avswork.lisp")

După care puteți da, de exemplu, comanda:

(run-avsomat "ssdel-v-001.fits.gz" 2911 1 'cua)

pentru a rula avsomat pe imaginea stelei SS-Delphini și:

(do-obstar-obs 2911 'ss-del 1 'cua)

pentru a asambla rezultatele sub forma unei pagine de web. Aceasta va fi generată în fișierul *report-dir*/2911/SS-DEL/1.html, unde *report-dir* este valoarea pe care ați stabilit-o pentru variabila cu acest nume. URL-ul corespunzător este inclus ca și comentariu în notificarea de observație AAVSO.

Mai multe exemple cu rezultate ale unei astfel de comenzi pot fi găsite aici. Acest sistem este încă într-un stadiu preliminar de dezvoltare.

Proiecte înrudite. Avem nevoie de un program lansabil din linia de comandă pentru reducerea imaginilor cu stele variabile pentru două motive:

  1. pentru a reduce toate imaginile pe care le avem de la o stea în același mod
  2. pentru a reduce un număr mare de imagini în același mod
Desigur. acest al doilea motiv survine doar dacă mai întâi obținem acel mare număr de imagini digitale de stele variabile. O modalitate prin care le putem obține este folosind programul gcx și camera video digitală cpx3m (dezvoltate de Radu Corlan) precum și un telescop care se poate adapta la această cameră (cum ar fi Meade-LX200). Codul sursă al acestui program precum și schemele camerei sunt disponibile la astro.corlan.net/gcx. Puteți folosi un script prestabilit cu gcx și cpx3m pentru a automatiza deplasările telescopului (de la o stea la alta), verificarea și corecția orientării acestuia pe cer (prin recunoașterea câmpului de stele) și obținerea imaginii digitale respective. Cu acest sistem se pot obține 50-100 de măsurători de stele variabile pe oră.

Dezvoltări ulterioare.

Alte pagini despre stele variabile, în limba română

Adrian Sonka

Astroclubul roman


[găzduit în Linux] [scris în CommonLisp, C and Ada95] [Copyright © 2003 A.D.Corlan]